Hanuman Puja Vidhi

Hanuman Puja Vidhi

हम हनुमान पूजा विधि की पूरी व्याख्या प्रदान कर रहे हैं, जो हनुमान जयंती और भगवान हनुमान का सम्मान करने वाले अन्य अवसरों पर की जाती है। षोडशोपचार हनुमान पूजा विधि के सोलह चरण सभी पूजा विधि में शामिल हैं जो प्रदान की जा रही है।

1. Sankalpa (सङ्कल्प)

संकल्प भगवान हनुमान पूजा से पहले किया जाना चाहिए। इसे करने के लिए, पांच पात्रों को पानी से भरना चाहिए और इसे दाहिने हाथ की हथेली में डालना चाहिए। अगला कदम ताजा पानी, अक्षत, फूल आदि रखना है। दाहिने हाथ की हथेली में जो धोया गया है और संकल्प मंत्र का पाठ करना है। संकल्प मंत्र पढ़ने के बाद जमीन पर जल डालना चाहिए।

ॐ तत्सत् आद्य अमुक संवत्सरे मसोत्तमे, अमुक तिथौ,
अमुका वसारे, अमुक गोत्रोत्पन्नोआहम अमुका नमः आदि…
सरला कामना सिद्ध्यर्थं श्री हनुमत्पुजम करिष्ये।

Om Tatsat Adya Amuka Samvatsare Masottame, Amuka Tithau,
Amuka Vasare, Amuka Gotrotpannoaham Amuka Nama Adi…
Sarala Kamana Siddhyartham Shri Hanumatpujam Karishye।

2. Avahana (आवाहन)

संकल्प करने के बाद मूर्ति के सामने आवाहन मुद्रा (जो दोनों हथेलियों को आपस में जोड़कर और दोनों अंगूठों को अंदर की ओर मोड़कर बनाई जाती है) करते हुए निम्न मंत्र का पाठ करना चाहिए।

श्रीहानमतः प्राण इहा प्राण हनुमतो जीव इहा स्थितिः
सर्वेन्द्रायणी, वनमनस्त्वाक्चक्षुर्जिह्वघ्राण पनिपादपयुपस्थानी
हनुमता इहगत्य सुखं चिरं तिष्ठन्तु स्वाहा।
श्रीराम चरणाभ्योनयुगलस्थिर मानसम्।
अवाहयामि वरदं हनुमन्तं भीष्टदं॥

ॐ श्री हनुमते नमः॥ अवहनं समर्पयामि॥

Shrihanamatah Prana Iha Prana Hanumato Jiva Iha Sthitah
Sarvendrayani, Vanmanastvakchakshurjihvaghrana Panipadapayupasthani
Hanumata Ihagatya Sukham Chiram Tishthantu Swaha।
Shrirama Charanabhyonayugalasthira Manasam।
Avahayami Varadam Hanumantam Bhishtadam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Avahanam Samarpayami॥

3. Dhyana (ध्यान)

ध्यान भगवान हनुमान की मूर्ति के सामने किया जाना चाहिए जो पहले से ही आपके सामने है। भगवान हनुमान के बारे में सोचते समय निम्नलिखित मंत्र का जाप करने की सलाह दी जाती है।

कर्णिकार सुवर्णभं वर्णनीयं गुणोत्तमम्।
अर्नावोल्लङ्घ्नोद्युक्तं तुर्ना ध्यानी मारुतिम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः ध्यानं समर्पयामि॥

Karnikara Suvarnabham Varnaniyam Gunottamam।
Arnavollanghnodyuktam Turna Dhyayami Marutim॥

॥Om Shri Hanumate Namah Dhyanam Samarpayami॥

4.Asana (आसन)

भगवान हनुमान द्वारा अपना ध्यान समाप्त करने के बाद, मूर्ति के सामने अंजलि में पांच फूल (दोनों हाथों की हथेलियों को एकजुट करके) भगवान को भेंट के रूप में रखें, और इसके बाद आने वाले मंत्र का उच्चारण करें।

नवरत्नमय दिव्यं चतुर्श्रमनुत्तमम्।
सौवर्णमासनं तुभ्यं कल्पये कपि नायक॥
॥ॐ श्री हनुमते नमः आसन समर्पयामि॥

Navaratnamayam Divyam Chaturasramanuttamam।
Sauvarnamasanam Tubhyam Kalpaye Kapi Nayaka॥
॥Om Shri Hanumate Namah Asanam Samarpayami॥

5.Padya (पाद्य)

हनुमान जी को आसन देने के बाद आगे आने वाले मंत्र को कहते हुए उनके चरणों को जल से स्नान कराएं।

सुवर्णकलशनितम सुष्ठु वसितमदरात्।
पादयोः पद्यामनाघम प्रति गृहण प्रसिदा मे॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः पद्यं समर्पयामि॥

Suvarnakalashanitam Sushthu Vasitamadarat।
Padayoh Padyamanagham Prati Grihana Prasida Me॥

॥Om Shri Hanumate Namah Padyam Samarpayami॥

6.Arghya (अर्घ्य)

पद्य अर्पित करने के बाद भगवान हनुमान को मंत्र पढ़ते हुए सिर अभिषेकम के लिए जल दें।

कुसुमक्षतसंमिश्रं गृह्यतम कपि पुंगव।
दश्यामी ते अंजनी पुत्र स्वमर्घ्य रत्नसंयुतम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः अर्घ्यं समर्पयम्

Kusumakshatasammishram Grihyatam Kapi Pungava।
Dasyami Te Anjani Putra Svamarghya Ratnasamyutam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Arghyam Samarpayam

7. Achamana (आचमन)

अर्घ्य देने के बाद, भगवान हनुमान को आचमन (पीने के लिए पानी) के लिए कुछ पानी दें क्योंकि आप आगे आने वाले मंत्र को कहते हैं।

महाराक्षसदर्पघ्न सुरधिपसुपुजिता।
विमलं शमलघ्ना त्वम् गृहाचमण्यकम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः आचमन समर्पयामि॥

Maharakshasadarpaghna Suradhipasupujita।
Vimalam Shamalaghna Tvam Grihanachamaniyakam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Achamanam Samarpayami॥

8. Snana Mantra (स्नान मन्त्र)

  • Panchamrita Snanam (पञ्चामृत स्नानम्)

    आचमन के बाद, भगवान हनुमान को पंचामृत (दूध, दही, शहद, घी और चीनी का मिश्रण) से स्नान कराएं, जबकि नीचे दिए गए मंत्र को पढ़ें।

माध्वज्याक्षीरादधिभिः सगुदैर्मन्त्रसंयुतैः।
पञ्चामृत पृथक स्नैनैः सिञ्चमी त्वां कपेश्वरः॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः पंचमृत स्नानं समर्पयामि॥

Madhvajyakshiradadhibhih Sagudairmantrasamyutaih।
Panchamrita Prithaka Snanaih Sinchami Tvam Kapishwarah॥

॥Om Shri Hanumate Namah Panchamrita Snanam Samarpayami॥

  • Shuddhodaka Snanam (शुद्धोदक स्नानम्)

पंचामृत स्नान करने के बाद हनुमान जी को शुद्ध जल (गंगाजल) से स्नान कराएं।

सुवर्णकलशानतईगङ्गादिसारिदुद्भवः।
शुद्धोदकैः कपिशा त्वमभिषिञ्चामि मरुते॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः शुद्धोदक स्नानं समर्पयामि॥

Suvarnakalashanataigangadisaridudbhavah।
Shuddhodakaih Kapisha Tvamabhishinchami Marute॥

॥Om Shri Hanumate Namah Shuddhodaka Snanam Samarpayami॥

9. Maunji Mekhala (मौञ्जी मेखला)

स्नान के बाद, भगवान हनुमान को मंत्र पढ़ते हुए मौंजी मेखला (मुंजा घास की लकीर) दें।

ग्राथितं नवभि रत्नैर्मेखलं त्रिगुणीकृतम्।

मौंजीं भुंजामयीम् पीतम गृहणा पावनात्मजा॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः मौंजी मेखला समर्पयामि॥

Grathitam Navabhi Ratnairmekhalam Trigunikritam।
Maunjim Bhunjamayim Pitam Grihana Pavanatmaja॥

॥Om Shri Hanumate Namah Maunji Mekhala Samarpayami॥

10.Katisutra and Kaupina (कटिसूत्र एवं कौपीन)

मौंजी मेखला चढ़ाने के बाद, भगवान हनुमान को कौपिना (लोई कपड़ा) और कतिसूत्र (कमर के चारों ओर पवित्र बैंड) के साथ प्रस्तुत करें।

कातिसूत्रं गृहणेदं कौपिनं ब्रह्मचारिणः।
कौशेयं कपिशर्दुला हरिद्रक्तं सुमंगलम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः कातिसूत्रं तथा कौपीनं समर्पयामि॥

Katisutram Grihanedam Kaupinam Brahmacharinah।
Kausheyam Kapishardula Haridraktam Sumangalam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Katisutram and Kaupinam Samarpayami॥

11. Uttariya (उत्तरीय)

कटिसूत्र और कौपिना प्रसाद के बाद भगवान हनुमान को मंत्र पढ़ते हुए शरीर के ऊपरी हिस्से के लिए वस्त्र दें।

पीताम्बरं सुवर्णभमुत्तरीयर्थमेव च।
दस्यामि जानकी प्राणात्रणकारण गृह्यते॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः उत्तरायं समर्पयामि॥

Pitambaram Suvarnabhamuttariyarthameva Cha।
Dasyami Janaki Pranatranakarana Grihyatam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Uttariyam Samarpayami॥

12. Yajnopavita (यज्ञोपवीत)

उत्तरीय भोग के बाद भगवान हनुमान को यज्ञोपवित अर्पित करें, आगामी मंत्र पढ़ते हुए।

श्रौतस्मारादि कार्तृणाम संगोपांगा फल प्रदम।
यज्ञोपवीतामनाघम धरायनिलानन्दन॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः यज्ञोपविताम् समर्पयामि॥

Shrautasmartadi Kartrinam Sangopanga Phala Pradam।
Yajnopavitamanagham Dharayanilanandana॥

॥Om Shri Hanumate Namah Yajnopavitam Samarpayami॥

13. Gandha (गन्ध)

यज्ञोपवित भोग के बाद भगवान हनुमान को अगला मंत्र पढ़ते हुए सुगंध भेंट करें।

दिव्य कर्पुरा सम्युक्तं मृगनाभि समनविताम्।
सकुमकुमं पीतागन्धं ललाते धराय प्रभो॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः गन्धं समर्पयामि॥

Divya Karpura Samyuktam Mriganabhi Samanvitam।
Sakumkumam Pitagandham Lalate Dharaya Prabho॥

॥Om Shri Hanumate Namah Gandham Samarpayami॥

14. Akshata (अक्षत)

भगवान हनुमान को गंधा चढ़ाने के बाद मंत्र पढ़ते हुए अक्षत अर्पित करें।

हरिद्रक्तनाक्षतनस्त्वां कुमकुमा द्रव्यामीश्रितान्।
धराय श्री गन्ध मध्य शुभा शोभाना वृद्धये॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः अक्षतन समर्पयामि॥

Haridraktanakshatanstvam Kumkuma Dravyamishritan।
Dharaya Shri Gandha Madhye Shubha Shobhana Vriddhaye॥

॥Om Shri Hanumate Namah Akshatan Samarpayami॥

15. Pushpa (पुष्प)

अक्षत चढ़ाने के बाद, भगवान हनुमान को फूल प्राप्त करने चाहिए क्योंकि आप इसके बाद मंत्र कहते हैं।

निलोतपलैः कोकानदैह कहलरैह कमलाइरापी।
कुमुदैह पुण्डरी कैस्त्वां पूजयमी कपिशवारः॥
मल्लिका जाति पुष्पैश्च पटलाईह कुटजैरपी।
केतकी बकुलाइश्चुतैः पुन्नागैर्नागकेसराह॥
चम्पकैः शतपत्रैश्च करविरैर्मनोहराः।
पूज्ये त्वां कापी श्रेष्ठ सदैवै तुलासीदैह॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः पुष्पणी समर्पयामि॥

Nilotpalaih Kokanadaih Kahlaraih Kamalairapi।
Kumudaih Pundari Kaistvam Pujayami Kapishwarah॥
Mallika Jati Pushpaishcha Patalaih Kutajairapi।
Ketaki Bakulaishchutaih Punnagairnagakesaraih॥
Champakaih Shatapatraishcha Karavirairmanoharaih।
Pujye Tvam Kapi Shreshtha Savilvai Tulasidalaih॥

॥Om Shri Hanumate Namah Pushpani Samarpayami॥

16. Granthi Puja (ग्रन्थि पूजा)

अब, निम्नलिखित मंत्र पढ़ते हुए, ग्रंथी पूजा करें (तेरह गांठ बनाकर दोरका के लिए पवित्र धागा तैयार करने के लिए)।

अंजनी सुनवे नमः, प्रथम ग्रंथिम पूजयामी।
हनुमते नमः, द्वितीय ग्रन्थिम पूजयामी।
वायपुत्राय नमः, तृतीय ग्रन्थिम पूजयामी।
महाबलाय नमः, चतुर्थ ग्रंथिम पूजयामी।
रामेष्टाय नमः, पंचम ग्रंथिम पूजयामी।
फाल्गुन सखाय नमः, षष्ठम ग्रन्थिम पूजयमी।
पिङ्गाक्षाय ।
पिङ्गाक्षाय नमः, सप्तमा ग्रंथिम पूजयामी।
अमिता विक्रमाय नमः, अष्टम ग्रन्थिम पूजयामी।
सीता शोक विनाशनाय नमः, नवम ग्रन्थिम पूजयामी।
कपिश्वराय नमः, दशमा ग्रन्थिम पूजयामी।
लक्ष्मण प्राण दात्रे नमः, एकादश ग्रंथिम पूजयमी।
दशग्रीवदरपघ्नय नमः।, द्वादश ग्रन्थिं पूजयमी
हविष्यद्ब्रह्मणे नमः, त्रयोदशा ग्रन्थिम पूजयामि।

Anjani Sunave Namah, Prathama Granthim Pujayami।
Hanumate Namah, Dwitiya Granthim Pujayami।
Vayuputraya Namah, Tritiya Granthim Pujayami।
Mahabalaya Namah, Chaturtha Granthim Pujayami।
Rameshtaya Namah, Panchama Granthim Pujayami।
Phalguna Sakhaya Namah, Shashthama Granthim Pujayami।
Pingakshaya Namah, Saptama Granthim Pujayami।
Amita Vikramaya Namah, Ashtama Granthim Pujayami।
Sita Shoka Vinashanaya Namah, Navama Granthim Pujayami।
Kapishwaraya Namah, Dashama Granthim Pujayami।
Lakshmana Prana Datre Namah, Ekadasha Granthim Pujayami।
Dashagrivadarpaghnaya Namah, Dwadasha Granthim Pujayami।
Bhavishyadbrahmane Namah, Trayodasha Granthim Pujayami।

17. Anga Puja (अङ्ग पूजा)

उन देवताओं की पूजा करें जो वास्तव में भगवान हनुमान के घटक हैं। ऐसा करने के लिए, अपने बाएं हाथ में गंध, अक्षत और पुष्प को पकड़ें और उन्हें अपने दाहिने हाथ से भगवान हनुमान की प्रतिमा के बगल में रखें।

हनुमते नमः, पड़ौ पूजयामी।
सुग्रीव सखाय नमः, गुलफौ पूजयामी।
अंगदा मित्राय नमः, जंघे पूजयामी।
रामदासाय नमः, उरु पूजयामी।
अक्षघ्नाय नमः, कतिम पूजयामी।
लंका दहनाय नमः, बालम पूजयमी।
राममणिदाय नमः, नभीम पुजयामि।
सगरोलंगहानाय नमः,मध्यं पूजयमी।।
लंका मर्दनाय नमः, केशवलिम् पूजयामी।
संजीवनीहर्त्रे नमः, स्तनौ पूजयामी।
सौमित्रप्राणदाय नमः, वक्षः पूजयामी।
कुण्ठित दश कण्ठाय नमः, कण्ठम पूजयामी।
रामभिषेक करिने नमः, हस्तौ पूजयमी।
मंत्ररचित रामायणाय नमः, वाक्राम पूजयामी।
प्रसन्नदावदनाय नमः, वदानम पूजयमी।
पिंगानेत्राय नमः, नेत्रे पूजयमी।
श्रुति परगाय नमः, श्रुतिम पूजयामी।
उर्ध्वपुण्ड्रधारिणे नमः, कपोलं पूजयमी।
मणिकांतमालिने नमः, शिराह पूजयमी।
सर्वभिष्ट प्रदाय नमः, सर्वांगं पूजयमी।

Hanumate Namah, Padau Pujayami।
Sugriva Sakhaya Namah, Gulphau Pujayami।
Angada Mitraya Namah, Janghe Pujayami।
Ramadasaya Namah, Uru Pujayami।
Akshaghnaya Namah, Katim Pujayami।
Lanka Dahanaya Namah, Balam Pujayami।
Ramamanidaya Namah, Nabhim Pujayami।
Sagarollanghanaya Namah, Madhyam Pujayami।
Lanka Mardanaya Namah, Keshavalim Pujayami।
Sanjivanihartre Namah, Stanau Pujayami।
Saumitrapranadaya Namah, Vakshah Pujayami।
Kunthita Dasha Kanthaya Namah, Kantham Pujayami।
Ramabhisheka Karine Namah, Hastau Pujayami।
Mantrarachita Ramayanaya Namah, Vaktram Pujayami।
Prasannadavadanaya Namah, Vadanam Pujayami।
Pinganetraya Namah, Netre Pujayami।
Shruti Paragaya Namah, Shrutim Pujayami।
Urdhvapundradharine Namah, Kapolam Pujayami।
Manikanthamaline Namah, Shirah Pujayami।
Sarvabhishta Pradaya Namah, Sarvangam Pujayami।

18. Dhupam (धूपं)

अब निम्न मंत्र पढ़ते हुए भगवान हनुमान को धूपा भेंट करें।

दिव्यम् सगुग्गुलं सज्यं दशङ्गं सवाहनिकम्।
गृहाण मारुते धुपं सुप्रियं घ्राणातर्पणम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः धुपमाघ्रपायमी॥

Divyam Saguggulam Sajyam Dashangam Savahnikam।
Grihana Marute Dhupam Supriyam Ghranatarpanam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Dhupamaghrapayami॥

19. Deepam (दीपं)

अब निम्न मंत्र पढ़ते हुए हनुमान जी को दीप अर्पित करें।

घृता पुरितामुज्जवलं सीतासूर्यसमप्रभं।
अतुलं तव दशामि व्रत पुर्तये सुदीपकम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः दीपम दर्शयामि॥

Ghrita Puritamujjvalam Sitasuryasamaprabham।
Atulam Tava Dasyami Vrata Purtye Sudipakam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Deepam Darshayami॥

20. Naivedya (नैवेद्य)

अब निम्न मंत्र पढ़ते हुए भगवान हनुमान को नैवेद्य भेंट करें।

सशकपुपसुपद्यपायसनी च यत्वतः।
साक्षिरा दधि साज्यं च सपुपं घृतापचितम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः नैवेद्यं निवेदयामि॥

Sashakapupasupadyapayasani Cha Yatvatah।
Sakshira Dadhi Sajyam Cha Sapupam Ghritapachitam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Naivedyam Nivedayami॥

21. Paniya (पानीय)

अब निम्न मंत्र पढ़ते हुए भगवान हनुमान को जल अर्पित करें।

गोदावरी जलं शुद्धं स्वर्ण पत्रृतं प्रियं।
पनीयं पावनोदभूतं स्विकुरु त्वां दयानिधे॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः पाणियं समर्पयामि॥

Godavari Jalam Shuddham Swarna Patrahritam Priyam।
Paniyam Pavanodbhutam Swikuru Tvam Dayanidhe॥

॥Om Shri Hanumate Namah Paniyam Samarpayami॥

22. Uttaraposhana (उत्तरापोषण)

अब, निम्नलिखित मंत्र गाते हुए, उत्तरापोषण (आचमन अनुष्ठान और अन्ना-दत्त कृतज्ञता) समारोह के हिस्से के रूप में भगवान हनुमान को जल अर्पित करें।

अपोषणं नमस्तेस्तु पापराशी तृणानालम्।
कृष्णवेणी जलेनैव कुरुश्व पावनात्मजा॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः उत्तरापोषणं समर्पयामि॥

Aposhanam Namasteastu Paparashi Trinanalam।
Krishnaveni Jalenaiva Kurushva Pavanatmaja॥

॥Om Shri Hanumate Namah Uttaraposhanam Samarpayami॥

23. Hasta Prakshalana (हस्त प्रक्षालन)

अब मंत्र पढ़ते समय भगवान हनुमान जी के पास जल लेकर आएं ताकि वह हाथ धो सकें।

दिवाकरा सुतानीता जलेना स्प्रिश गांधीना।
हस्तप्रक्षालनार्थाय स्विकुरुश्व दयनिधे॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः हस्तौ प्रकाशायतुम् जलं समर्पयामि॥

Diwakara Sutanita Jalena Sprisha Gandhina।
Hastaprakshalanarthaya Swikurushva Dayanidhe॥

॥Om Shri Hanumate Namah Hastau Prakshalayitum Jalam Samarpayami॥

24. Shuddha Achamaniyam (शुद्ध आचमनीयं)

अब निम्न मंत्र पढ़ते हुए भगवान हनुमान को आचमन के बदले गंगाजल या शुद्ध जल अर्पित करें।

रघुवीरपद न्यासस्थिर मनसा मरुते।
कवेरी जाला पूर्णेना स्विकुरवाचमण्यकम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः शुद्ध आचमनीयं जलं समर्पयामि॥

Raghuvirapada Nyasasthira Manasa Marute।
Kaveri Jala Purnena Swikurvachamaniyakam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Shuddha Achamaniyam Jalam Samarpayami॥

25. Suvarna Pushpa (सुवर्ण पुष्प)

अब नीचे दिए गए मंत्र को गाते हुए भगवान हनुमान को सोने या पीले रंग के फूलों के साथ भेंट करें।

वायुपुत्र नमस्तुभ्यं पुष्पं सौवर्णकं प्रियं।
पूजयश्यामी ते मुर्धिना नवरत्न समुज्जवलम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः सुवर्ण पुष्पं समर्पयामि॥

Vayuputra Namastubhyam Pushpam Sauvarnakam Priyam।
Pujayishyami Te Murdhina Navaratna Samujjvalam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Suvarna Pushpam Samarpayami॥

26. Tambula (ताम्बूल)

अब निम्न मंत्र पढ़ते हुए भगवान हनुमान जी को ताम्बुला (सुपारी के साथ पान) परोसें।

तम्बुलमनाघ स्वामी प्रयत्नेन प्रकृतिं।
अवलोक्य नित्यं ते पुरतो रचितं माया॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः ताम्बुलं समर्पयामि॥

Tambulamanagha Swamin Prayatnena Prakalpitam।
Avalokya Nityam Te Purato Rachitam Maya॥

॥Om Shri Hanumate Namah Tambulam Samarpayami॥

27. Nirajana/Aarti (नीराजन/आरती)

निम्न मंत्र बोलने के बाद भगवान हनुमान की आरती करें।

शतकोटिमाहरत्न दिव्यासद्रत्न पत्रके।
निराजन मिदम दृष्टिरेतिथि कुरु मारुते॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः निरजनं समर्पयामि॥

Shatakotimaharatna Divyasadratna Patrake।
Nirajana Midam Drishteratithi Kuru Marute॥

॥Om Shri Hanumate Namah Nirajanam Samarpayami॥

28. Pushpanjali (पुष्पाञ्जलि)

अब निम्न मंत्र को दोहराते हुए भगवान हनुमान को पुष्पांजलि भेंट करें।

मूर्धानं दिवो अरतिं पृथिविया वैश्वनारामृत अजातमग्निम।
कविं सम्राजमतिथिम जननम सन्ना पात्रं जनयन्ता देवः॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः पुष्पांजलि समर्पयामि॥

Murdhanam Divo Aratim Prithivya Vaishvanaramrita Ajatamagnim।
Kavim Samrajamatithim Jananama Sanna Patram Janayanta Devah॥

॥Om Shri Hanumate Namah Pushpanjali Samarpayami॥

29. Pradakshina (प्रदक्षिणा)

अब, जब आप नीचे दिए गए मंत्र को गाते हुए भगवान हनुमान की बाएं से दाएं परिक्रमा करते हैं, तो प्रतीकात्मक प्रदक्षिणा दें।

पपोआहं पापकर्महं पापात्म पाप सम्भवः।
त्रहीमं पुण्डरीकाक्ष सर्व पाप हरो भवः॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः प्रदक्षिणाम समर्पयामि॥

Papoaham Papakarmaham Papatma Paapa Sambhavah।
Trahimam Pundarikaksha Sarva Paapa Haro Bhavah॥

॥Om Shri Hanumate Namah Pradakshinam Samarpayami॥

30. Namaskara (नमस्कार)

अब, निम्नलिखित मंत्र पढ़ते हुए, भगवान हनुमान को सम्मान दें।

नमस्तेस्तु महावीरा नमस्ते वायुनन्दनः।
विलोक्य कृपाय नित्यं त्राहिमं भक्त वत्सलः॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः नमस्कार समर्पयामि॥

Namasteastu Mahavira Namaste Vayunandanah।
Vilokya Kripaya Nityam Trahimam Bhakta Vatsalah॥

॥Om Shri Hanumate Namah Namaskaram Samarpayami॥

31. Doraka Grahana (दोरक ग्रहण)

फिर, संबंधित मंत्र पढ़ते समय, भक्त को दोरक (ग्रंथी पूजा में बनाया गया पवित्र धागा) स्वीकार करना चाहिए और इसे अपने दाहिने हाथ से बांधना चाहिए।

ये पुत्र पौत्रादि समस्त भाग्यम् वञ्चति वायोस्तानयन प्रपूज्य।
त्रयोदशाग्रन्तियुतं तदमकवधनान्ति हस्ते वरदोरा सूत्रम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः डोरका ग्रहणं करोमी॥

Ye Putra Pautradi Samasta Bhagyam Vanchhati Vayostanayan Prapujya।
Trayodashagranthiyutam Tadamkavadhnanti Haste Varadora Sutram॥

॥Om Shri Hanumate Namah Doraka Grahanam Karomi॥

32. Purvadora-Kottarana (पूर्वदोर-कोत्तारण)

दोरक ग्रहणम के बाद निम्नलिखित मंत्र का जाप करते हुए पूर्वाडोरा-कोट्टाराना का अनुष्ठान करें।

अंजनी गर्भ सम्भूत रामकर्मार्थ सम्भवः।
वरदोराकृत भास रक्षा मम प्रतिवत्सरम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः पूर्वदोराकामुत्रायमी॥

Anjani Garbha Sambhuta Ramakaryartha Sambhavah।
Varadorakrita Bhasa Raksha Mam Prativatsaram॥

॥Om Shri Hanumate Namah Purvadorakamuttarayami॥

33. Prarthana (प्रार्थना)

अब हनुमान जी से प्रार्थना करते हुए निम्न मंत्र बोलें।

अनेना भगवान प्रतिपादक विग्रह द्वारा।
हनुमान प्रिनितो भुत्व प्रार्थितो हृदि तिष्टतु॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः प्रार्थनां करोमी॥

Anena Bhagwan Karya Pratipadaka Vigrahah।
Hanuman Prinito Bhutva Prarthito Hridi Tishtatu॥

॥Om Shri Hanumate Namah Prarthanam Karomi॥

34. Vayana Dana (वायन दान)

अब निम्नलिखित मंत्र का जाप करते हुए वायण (मिठाई आदि) अर्पित करें।

यस्य स्मृति च नमोत्ताय तयो यज्ञक्रियादिषु।
न्युनम संपूर्णताम् यति सद्यो वन्दे तमच्युतम॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः वायनम् दादामी॥

Yasya Smritya Cha Namottaya Tayo Yajnakriyadishu।
Nyunam Sampurnatam Yati Sadyo Vande Tamachyutam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Vayanam Dadami॥

35. Vayana Grahana (वायन ग्रहण)

प्रदान किए गए वायण को लेते समय, निम्नलिखित मंत्र गाया जाना चाहिए।

दादाति प्रतिग्रहन्ति हनुमानेव नः स्वयं।
व्रतस्यस्य च पुर्त्यर्थं प्रति ग्रहणतु वायनम्॥

॥ॐ श्री हनुमते नमः वायनम् प्रतिग्रहम्॥

Dadati Pratigrahnati Hanumaneva Nah Swayam।
Vratasyasya Cha Purtyartham Prati Grahnatu Vayanam॥

॥Om Shri Hanumate Namah Vayanam Pratigrahyami॥

Leave a comment